2017. szeptember 27., szerda

Medgyaszay István emlékkiállítás

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Művészeti Akadémia Medgyaszay István építőművész születésének 140. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást.
A kiállítás kurátora Potzner Frenc Ybl-díjas építész, művészettörténész.
A kiállítást Marosi Miklós Széchenyi- és Ybl-díjas építész az MMA rendes tagja nyitotta meg, Dr. Keserü Katalin művészettörténész pedig a kiállítás anyagáról mondott el ismertetőt. Az est házigazdája Krizsán András DLA, építész, a MÉSZ elnöke volt.
A kiállítás megnyitóján bemutatták a „Medgyaszay István emlékezete” című portréfilmet – Novák Lajos szerkesztésében.


A kiállítás megtekinthető: 2017.10.06-ig
Helyszín: Magyar Építőművészek Szövetsége - Kós Károly terem
1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.

Medgyaszay István a 20. századi közép-európai építészet egyik kimagasló alakja. Pályája elején saját ötlettől vezérelve, a maga költségén és szervezésében járta be Kalotaszeget, Székelyföldet és a Dunántúl falvait, hogy ihletet és erős alapot teremtsen kezdődő munkásságának. A maga idejében külföldön is hírnevet szerzett alkotónak a romantikus és orientalizáló stílusból, a kárpát-medencei népi építészetből táplálkozó, a vasbeton-szerkezeteket újító módon használó, valamint az építészet és ornamentika viszonyát új alapokra fektető, mintegy hat évtizedet átfogó életművét láthatjuk a kiállításon. 

A kiállítás anyagát összeállította a Magyar Művészeti Akadémia, létrejöttét támogatta a Miniszterelnökség.

Medgyaszay István unokái -  Bartha Gabriella és Ágoston - is a kiállításmegnyitó vendégei voltak. Bartha Ágoston is szólt arról, hogy méltatlanul feledésre ítélt nagyapjuk meglévő épületeit és meg nem valósult terveit tartalmazó kiállítási anyag ország és világjáró útra kelnek október 6. után. Sőt 2018-2019-ben a mester tárgyaiból rendelkezésre bocsátanak válogatást. Reménykednek, hogy a Gellérthegyre tervezett a Nemzeti Panteonjának terve - mellyel 1903-ban elnyerte az Akadémia Gundel-díját -, talán egyszer megépülhet...

Medgyaszay István rajztáblája már ezen a kiállításon is látható.








Magam is egy Medgyaszay-házban élek immár 20. éve.
A HÁZ NAPJÁT a Kulturális Örökség Napja okán minden évben rendben szeptemberben megünnepeljük. A tavalyiról készült írásom a Montázs Magazinban, a tavalyelőttiről pedig a Talitán is megjelent.


Medgyaszay Emlékhelyről egy video

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése